puppycursus jonge hondencursus obedience agility flyball behendigheid G&G Klik hier om terug te keren  naar de startpagina (Home)

Airsport Kynologen Club

Arnolduspark 12   HOOFDDORP

 Obedience verslagen en foto's van wedstrijden

                                                             Hoe is Behendigheid (Agility) ontstaan?

De behendigheid (Agility) komt oorspronkelijk uit Engeland.
Peter Meanwell werd gevraagd om tijdens de Crufts (de belangrijkste en interessante honden happening) in Londen een pauze programma te maken. Het moest iets nieuws worden en leuk zijn voor baas en hond en aantrekkelijk voor het publiek. Hij ontwierp een acht vormig parcours met hindernissen. Dit parcours moest in vaste volgorde genomen worden. De snelste en met de minste fouten was de winnaar. Het zag er allemaal een beetje uit als de hindernissen voor een paarden spring concours. Het verschil was, dat alleen de honden over de hindernissen sprongen, de bazen liepen ernaast mee met de hond. Er waren behalve de sprongen ook een wip, tunnel, evenwichtsbalk, een rij paaltjes en een hoepel. Alle toestellen waren met vrolijke kleuren beschilderd.                                      

                       De wip                                                             De kattenloop                           

In januari 1998 is behendigheid een officiële sport geworden en heet nu Agility!!
Omdat niet alle honden even hoog kunnen springen is Agility vanaf 1 januari 2002 in 3 klassen ingedeeld (schofthoogte) :
Small (tot 34,99cm), Medium (vanaf 35 t/m 42,99 cm) en Large (vanaf 43cm).

Alle toestellen en regels worden regelmatig verbeterd en aangepast. Je kunt deze sport op een recreatief of wedstrijd niveau beoefenen.

Club trainingen worden op recreatief en wedstrijd niveau gegeven.
Landelijke wedstrijden worden gehouden het hele jaar door op diverse locaties, zowel buiten als binnen.

                         De tunnel                                                                De Schutting


Wat is Behendigheid (Agility) ?


Agility is een sport, bestemt voor alle honden.

Het is de bedoeling om de honden verschillende hindernissen (toestellen) te laten nemen. De honden begeleider (handler) stuurt de hond door en over hindernissen. Alle hindernissen bij elkaar noemen wij een parcours. Tijdens zo’n parcours kan de intelligentie en soepelheid van de hond bevorderd worden.

Agility is een opvoedend en sportief spel voor handler en de hond.

Agility vraagt een goede baas/hond verhouding, waardoor er een combinatie ontstaat met een goede verstandhouding. Een voorwaarde om aan de training te kunnen deelnemen is, zonder het gevaar de hond te forceren, dat de hond goed onder appèl staat en een aantal commando’s goed opvolgt.

Het komen op bevel, het vooruit sturen, de zit, sta en af oefeningen moeten goed beheerst worden en rustig "werken" van baas en hond vormen daarvoor de basis.
Als de basis is gelegd, hebben baas en hond erg veel aan Agility!
De handler en hond moeten een redelijke conditie hebben.

Club trainingen, recreatief en wedstrijd trainingen, worden buiten gegeven vanaf april t/m november. Er worden diverse onderlinge wedstrijden gehouden. Om het veld te sparen, wordt er een winterstop ingelast van november t/m maart.                  De hoogtesprong                                                 De band

                                                               De slurf