puppycursus jonge hondencursus obedience agility flyball behendigheid G&G Klik hier om terug te keren  naar de startpagina (Home)

Airsport Kynologen Club

Arnolduspark 12   HOOFDDORP

 Obedience verslagen en foto's van wedstrijden

Verslag wedstrijd Agility 7 juli 2017 Apeldoorn

Door Ina van de Kamp


Het is 9 juli 2017 en Celine en ik gaan naar onze eerste wedstrijd. Er gaan meer mensen van onze vereniging. Altijd een prettig gevoel als je voor het eerst ergens op af gaat. Annemijn is er met Aiden, Matthijs met Djazzy en Daphne met Senna.

De Apeldoornse Kynologen Club AKC ( nog een vertrouwde naam ook 😉 ) heeft een wedstrijd georganiseerd waar niet alleen 1ste graads deelnemers ( Annemijn, Matthijs en Daphne ) aan mee kunnen doen maar ook debutanten ( mensen die voor het eerst mee doen en geen wedstrijdlicentie hebben zoals ik ).

Het secretariaat is geopend van 8 tot 9 om het startnummer op te halen. Ik kom netjes om 8,30 aan en blijk ongeveer de laatste te zijn. Er is nog net plek voor me op het parkeerterrein. De eerste cultuurschok, dit zijn allemaal vroege vogels ! Matthijs bleek al om 7,30 aangekomen te zijn en hij was niet de eerste.

Ik laat Celine meten door de keurmeester. Alle small en medium honden moeten als ze aan wedstrijden meedoen opgemeten worden om te controleren of ze in de goede klasse zitten. Voor Celine is er geen twijfel over mogelijk, er zijn centimeters over onder het vierkante metalen frame dat de keurmeester gebruikt om de schofthoogte te meten. We kunnen aan de slag !

Als eerste wordt begonnen met het spel. Dat is bedoeld om er een beetje in te komen voor we met het serieuze werk, het vast parcours ( VP ) en de Jumping aan de slag gaan. Eerst begint de open klasse, dat zijn de 2de en 3de graads deelnemers die in dit geval alleen kunnen meedoen om te oefenen maar geen punten kunnen halen om door te gaan naar de volgende klasse. En daarvan beginnen eerst de large, dan de medium en tenslotte de small honden. Daarna volgt de 1ste graads, die wel punten kunnen halen om door te gaan naar de volgende graad. Om dat te kunnen doen moeten ze een U halen, dwz dat ze foutloos moeten lopen binnen de opgegeven tijd. Ook zij beginnen met large ( Daphne met Senna ), daarna medium ( Annemijn met Aiden en Matthijs met Djazzy ) en daar na small. Als laatste zijn dan de debutanten met Celine en mij in de small als een na laatste aan de beurt.

Het is stralend mooi weer, de toestellen zien er goed uit en de vrijwilligers en de keurmeester zijn hard aan het werk. De deelnemers en de honden zeker ook ! Sommigen gaan onvoorstelbaar hard, hun bazen kunnen ze niet bijhouden en moeten ze van een afstand sturen. Dat gaat toch vaak fout. Anderen ( vooral bij de debutanten ) gaan heel langzaam en raken ruim over de tijd heen. Er is een hond bij die met zijn kop helemaal omhoog door de paaltjes heen gaat, een heel grappig gezicht. En je ziet hoe hetzelfde parcours door de bazen toch op heel verschillende manieren genomen wordt.

Annemijn en Aiden doen het spel foutloos, net als Matthijs en Djazzy. Alleen ziet Matthijs bij de uitslagen staan dat Aiden een fout heeft. Niemand van ons aan de kant heeft dat gezien, de keurmeester heeft zijn hand niet opgestoken en het geluidsignaal van foutloos klonk toen ze klaar waren. Annemijn en Aiden zijn door Daphne en mij gefilmd en we zien ook op de film geen fout. Dus als er even pauze is gaat Annemijn met de film naar de keurmeester toe. Hij kan zich niet meer herinneren hoe ze liepen, maar nadat hij de film 2x bekeken heeft en ook geen fout ziet laat hij het aanpassen op het secretariaat. We horen van een van de andere deelnemers dat keurmeesters dat niet altijd doen. Deze gelukkig wel. Annemijn en Aiden hebben de 2de prijs en Matthijs met Djazzy de derde!

Toen ik zelf aan de beurt was was ik vreselijk zenuwachtig. Het gevolg was dat Celine haar halsband nog droeg toen we gingen lopen, 2x een andere kant op ging dan ik, een paar paaltjes oversloeg en bij een van de hindernissen ging snuffelen. Een parcours om snel weer te vergeten . Bij de debutanten worden moeilijke toestellen zoals de paaltjes overgeslagen, maar bij het spel had de keurmeester hem er wel in laten staan zodat we konden oefenen.

Daarna kwam het VP. Helaas kregen Daphne en Senna hierbij een disk ( diskwalificatie ). Ook Matthijs met Djazzy en Annemijn met Aiden kregen een disk. Celine en ik hadden meer geluk, we eindigden op de 2de plaats met een ZG ( zeer goed ). We hadden wel een fout gemaakt maar waren binnen de tijd. En de andere honden hadden een disk. Ik hoorde later dat als je als debutant 3 ZG’s haalt waarvan 1 op het VP je eenmalig van de Raad van Beheer een gratis startlicentie krijgt. Kijk, iets voor ons om naar toe te werken.

Als laatste volgde de Jumping. Daphne en Senna werden hierbij 10de. Als je bedenkt dat er 31 honden in hun klasse zaten waarvan er 14 gediskwalificeerd waren weet je dat dat een uitstekende prestatie is.

Daarna volgden Matthijs met Djazzy die een tweede plaats met U ( uitmuntend ) haalden. Als deelnemer heb je 5 Utjes waarvan 2 op het VP nodig om door te kunnen gaan naar de 2de graad. Djazzy heeft nu meer dan genoeg Utjes om door te gaan, maar helaas heeft hij maar 1 U op het VP.

Aiden maakte jammer genoeg een fout bij de paaltjes en eindigde daardoor op de 8ste plaats. Ook hij heeft alleen nog een U op het VP nodig om door te gaan naar de 2de graad. Celine en ik eindigden op de derde plaats. Helaas zonder ZG. Celine rende de tunnel voorbij en had daardoor 1 fout en was een paar tienden van een seconde over de tijd heen.

Daarna volgde de prijsuitreiking. Er waren mooie rozetten voor alle 1ste, 2de en 3de prijswinnaars. De 1ste prijswinnaars kregen daarbij een grote zak brokken voor de hond en de 2de prijswinnaars een klein zakje. Ook had de keurmeester een aanmoedigingsprijs voor de debutantenklasse beschikbaar gesteld. Ons AKC ging met 3 2de en 2 3de prijzen aan de haal. Dat is beslist een compliment voor onze trainers, Anke en Ida die de beginners opleiden en Petra die hard werkt om ons wedstrijdwaardig te maken.

Al met al was het een heel leuke dag die beslist een herhaling verdiend. Ik heb me dus al ingeschreven voor een volgende wedstrijd. Maar misschien is het een idee voor ons AKC om ook eens een wedstrijd te organiseren ?

Ina van de Kamp.