puppycursus jonge hondencursus obedience agility flyball behendigheid G&G Klik hier om terug te keren  naar de startpagina (Home)

Airsport Kynologen Club

Arnolduspark 12   HOOFDDORP

 Obedience verslagen en foto's van wedstrijden

Fietsen met je hond

Niet zomaar beginnen
Met uw hond fietsen, kan een heerlijke bezigheid zijn waar zowel u als de hond groot plezier aan kunnen beleven. Daarnaast is het nog gezond voor lichaam en geest ook! Maar het is wel zaak dat u zich goed voorbereidt! Er kan nogal wat mis gaan. In dit artikel wordt een en ander doorgenomen. Als u zich aan deze informatie houdt zult u beide veel plezier beleven aan de gezamenlijke fietstochtjes.

Voorbereiding
Natuurlijk is het van groot belang dat u, voordat u met het fietsprogramma begint, een aantal mogelijke problemen uitsluit. Een dierenartsbezoek is daarom een must! Deze zal de algehele conditie van de hond bekijken en ook controleren of het hart van de hond geen verborgen gebreken laat horen. Wellicht is het bij bepaalde rassen wenselijk een foto van de heupgewrichten te maken. Ook zal hij u adviseren over de leeftijd van de hond waarbij u kunt beginnen met het samen leren fietsen. Dat is niet alleen per ras verschillend, maar ook nog per individu. De ene hond ontwikkelt zich natuurlijk anders dan een ander. Vanzelfsprekend zorgt u ervoor dat uw hond zich heeft ontlast voordat u met hem gaat fietsen. Niets zo vervelend als een hond die tijdens het fietsen plotseling in de bekende houding gaat zitten en u tot val brengt.

Wennen aan de fiets
De hond moet er natuurlijk geleidelijk aan wennen om naast de fiets te lopen of te rennen. Direct beginnen omdat het toevallig wel lijkt te lukken is niet verstandig. Veelal is het zo dat u uw hond heeft geleerd dat hij aan uw linkerkant meeloopt. De reden is dat dit traditioneel zo in de cursussen ’gegroeid’ is. Een andere reden is er eigenlijk niet. Als de hond echter ook tijdens het fietsen aan de linkerkant van de fiets zou lopen, loopt hij het dichtst bij het verkeer! Tijdens het met de hond fietsen, moet deze dus geleerd worden aan de rechterkant, de trottoirrand, van de fiets te lopen. Tijdens de oefensessies beloont u de hond voor het gewenste gedrag! U begint gewoon als eerste met de hond de fiets te laten zien. U loopt er naar toe, beweegt de trappers eens, draait aan het stuur, rammelt eens met een spatboord en loopt een eindje met de fiets op en neer als de hond toekijkt. Daarna neemt u de fiets aan linkerkant en de hond rechts. Zo loopt u dan eens een paar keer op en neer. U loopt dus tussen de fiets en de hond in. Als dat goed gaat bent u toe aan de volgende stap.

Trainingsmateriaal
Om verantwoord en veilig met de hond te kunnen fietsen moet u nog een paar zaken organiseren. Allereerst koopt u een tuigje voor om zijn borst, zodat de luchtwegen van de hond vrij blijven, ook al zou hij iets aan de lijn trekken. Als u dan met de hond zou gaan fietsen met de lijn in uw hand, zou het toch nog erg onveilig zijn. Als uw hond immers plotseling naar een andere hond wil, trekt hij u met fiets en al omver. U maakt een flinke smak op het asfalt. Om dat te voorkomen maakt u gebruik van een zogenaamde
Springer. Het is een beugel met een sterke veer die aan de stang onder het fietszadel wordt gemonteerd. Doordat de veer de rukken van de hond volledig opvangt kunt u veilig fietsen zonder te vallen. U hebt uw handen vrij, de hond wordt immers aan de beugel van de Springer bevestigd.

Hoe hard mag hij lopen?
De snelheid waarmee u fietst bepaald natuurlijk de snelheid waarmee uw hond met u mee rent. Het lijkt wel alsof u net zo snel kunt fietsen als u wilt, hij rent altijd mee. Dat is natuurlijk niet goed, maar uw hond probeert u gewoon bij te houden. Maar als verstandige eigenaar begint u natuurlijk rustig aan met een slakkengangetje. Voor u op de fiets is dat dan heel erg langzaam, maar de hond kan zo even warm lopen. De juiste snelheid om te beginnen met fietsen is die waarbij de hond juist van stap overgaat in draf. Geleidelijk aan kunt u oefenen om de snelheid iets te verhogen, maar nodig is dat niet. Als u te snel fietst, gaat het gangwerk van de hond over van draf in galop. Dat kunt u eenvoudig herkennen doordat de rug van de hond in galop als een golf op en neer gaat. Hij springt als het ware in sprongen voorwaarts. In draf, de juiste gang, is de ruglijn vrijwel steeds rustig horizontaal. De draf is het gangwerk welk de hond lang kan volhouden en de beste spierontwikkeling geeft. De galop is een gangwerk voor korte duur en de sprint op de korte afstand.

Veiligheid
Hier valt een heleboel over te zeggen. We maken een selectie van de belangrijkste onderwerpen. Een paar onderwerpen hebben we al aangetipt: doktersbezoek, gebruik van een tuigje en een Springer. Het is van belang dat u de hond een warming-up geeft door in een heel erg rustig tempo te beginnen. Telkens weer! ’s Zomers is de temperatuur van de bodem (asfalt) erg heet. Dat kan tot gevolg hebben dat de eeltlaag van de voetzooltjes loslaat! Daarnaast kan door de buitentemperatuur de hond zeer snel oververhit raken. Bij een buitentemperatuur van meer dan 22 graden en een onbewolkte hemel is het niet meer verstandig een fietstocht van meer dan 15 minuten te maken! Een belangrijke wetenswaardigheid is dat de temperatuur 10 cm boven de grond wel 10 tot 15 graden hoger is dan op borsthoogte!! Neem tijdens het fietsen ook altijd een drinkbakje mee en een flesje water. Superhandige opvouwbare drinkbakjes zijn in goede dierenwinkel verkrijgbaar! Denk er ook aan de hond geen eten te geven vlak voordat u met hem gaat fietsen. En na thuiskomst moet de hond eerst tot rust gekomen zijn voordat hij mag drinken. Een handige laatste tip is om in uw mobiele telefoon het telefoonnummer van uw dierenarts te vermelden voor het geval zich onderweg een noodsituatie voordoet.

Trainingsschema:  Hieronder ziet u het trainingsschema waarmee u een verantwoorde training kunt opbouwen. Er is een schema voor jonge honden en een voor volwassen honden. De getallen die in de tabel genoemd worden zijn MINUTEN, en geen kilometers!! De schema’s zijn door dierenartsen opgesteld.


Dag1

Dag 2

Dag 3

Dag 4

Dag 5

Dag 6

Dag 7

Week 1

5

_

5

_

5

_

5

Week 2

5

_

5

10

5

_

5

Week 3

5

10

5

10

_

5

10

Week 4

10

10

5

_

10

10

10

Week 5

15

10

10

_

15

10

_

Week 6

15

10

10

_

20

10

_

Trainingsschema voor volwassen honden  


Dag 1

Dag 2

Dag 3

Dag 4

Dag 5

Dag 6

Dag 7

Week 1

15

15

_

25

20

_

_

Week 2

25

20

_

30

_

30

_

Week 3

35

20

30

_

30

20

_

Week 4

30

20

30

_

40

15

_

Week 5

40

20

_

40

20

_

_

Week 6

45

20

_

_

60

_

20

Trainingsschema voor niet-volwassen honden  

◄◄