puppycursus jonge hondencursus obedience agility flyball behendigheid G&G Klik hier om terug te keren  naar de startpagina (Home)

Airsport Kynologen Club

Arnolduspark 12   HOOFDDORP

 Obedience verslagen en foto's van wedstrijden

HYPERTHERMIE

oftewel oververhitting bij de hond


In ons land hebben we te maken met plotselinge omslagen van het weer. Zo maar, geheel onverwacht kan je dan je korte broek weer opzoeken. Een mens reageert op deze plotselinge temperatuurstijging door minder kleren te dragen. De hond kent deze luxe niet: onze hond zit opgescheept met zijn prachtige vacht. Het gewenningsproces aan de warmte gaat bij de hond dan ook langzamer dan bij de mens. Een hond kan zijn warmte maar in beperkte mate kwijt. Hij zweet niet zoals wij mensen dat doen. Bij de hond gaat zo’n 70% van de warmteafgifte via geleiding naar het lichaamsoppervlakte. Dit proces heeft enige tijd nodig. De rest van de overtollige warmte wordt kwijt geraakt via hijgen en in zeer beperkte mate via de voetzooltjes. Een hoge temperatuur en een hoge relatieve vochtigheid belemmeren de warmteafgifte via hijgen, waardoor de lichaamstemperatuur van de hond snel kan oplopen. Bij grote warmte probeert een hond middels enorm hijgen zijn overtollige warmte kwijt te raken. In situaties van extreme warmte zal door deze extra inspanning keelirritatie ontslaan. Een zwelling van de keel bemoeilijkt de luchtpassage en de warmteafgifte, waardoor de hond nog harder zal gaan hijgen. Er ontstaat een vicieuze cirkel, waarbij zuurstoftekort en een warmte-overschot leiden tot oververhitting of hyperthermie. De hond raakt in shock en alleen een snel en doeltreffend optreden zal zijn leven kunnen redden.

HOND IN DE AUTO
De hierboven geschetste situatie lijkt extreem, maar is zeker niet ver gezocht. Ondanks de vele schokkende krantenberichten over honden die het met de dood moesten bekopen omdat hun baas hen op een mooie zomerdag in de auto achterliet, laten nog te veel mensen hun hond in de auto achter. Zelfs een auto in de schaduw, met een raampje open, verandert al snel in een broeikas. Een auto in de zon bereikt binnen korte tijd een temperatuur van meer dan 50 graden. We hebben al gezien dat een hond zijn warmte slecht kwijt kan, dus het laat zich raden wat er zal gebeuren. De hond gaat hijgen en komt in de al beschreven vicieuze cirkel. De slijmvliezen worden bleek en de hond reageert niet meer op omgevingsprikkels. Hij raakt in shock.

OVERVERHITTING
Bij oververhitting is het belangrijk snel te handelen. Breng de hond zo snel mogelijk naar een koelere plaats. Leg hem op zijn zij en doe zijn halsband af. De hond moet afgekoeld worden door koud water over hem te gieten. Hiermee moet u echter heel voorzichtig zijn. Een te snelle afkoeling leidt weer tot onderkoeling en ook dit gebeurt voor u er erg in heeft. De hond mag afkoelen tot zijn lichaamstemperatuur 39,5 graden is. Na een verantwoorde, gedoseerde afkoeling moet de hond zo snel mogelijk naar de dierenarts, die zuurstof toe zal dienen zodat het lichaam opgehoopte afvalstoffen kwijt kan raken. Verkeert de hond op het moment dat u hem vindt al in een shocktoestand, dan moet de hond meteen naar de dierenarts gebracht worden, bij voorkeur gewikkeld in kletsnatte handdoeken.

OUDJES
Oudere honden zijn een vanzelfsprekendheid in ons leven. Oudere honden hebben meer moeite hun lichaamstemperatuur te reguleren. Het lichaam reageert minder adequaat op temperatuurschommelingen. Pas daarom de wandelingen aan. Ga niet fietsen met een oudje, laat hem liever zwemmen. Kijk goed naar wat de hond zelf aangeeft. Verplaats u in uw hond. Denk na waar u hem laat lopen. Asfalt wordt ook erg warm, pas op voor zijn pootjes. Uw hond zal niet de eerste zijn die met blaren op zijn voetkussentjes thuis komt. Ook bijvoorbeeld het verbranden van de neus is een reeel gevaar. Voor alle honden geldt; ga bij warmte, en zeker bij plotselinge warmte, ’s ochtends en ’s avonds wandelen. Laat de hond tussendoor alleen uit of ga met hem zwemmen. Laat de hond niet op het heetst van de dag in de zon liggen. Denk er aan dat alle beweging gedoseerd opgebouwd moet worden met het oog op mogelijke blessures.

Overgenomen uit Cairn Terriër blad

◄◄