Agility

Naast alle gehoorzaamheidstrainingen bieden wij ook Agility trainingen aan. Agility is een hondensport waarbij de hond, zo snel en behendig mogelijk, een hindernisparcours aflegt. U bent welkom als recreant of als voorbereiding op wedstrijden. Wat uw motivatie ook is, Agility is een mooi sport voor mensen die graag actief en positief aan de slag gaan met hun hond!

De uitdaging in Agility is om het parcours niet alleen op snelheid, maar ook foutloos af te leggen. De hindernissen zijn hoogtesprongen, tunnels, een wip, een kattenloop, een schutting, een band en paaltjes (slalom). Plezier staat voorop in onze trainingen. Wij trainen positief, zonder druk en zonder correcties en leren de hond zelfstandig te werken

Voordat de hond en begeleider aan de trainingen kunnen meedoen zijn er een paar voorwaarden: 

  • De hond moet minimaal een jaar oud zijn. Waarbij ook geldt dat de hond volgroeid moet zijn. Wanneer dit is, verschilt per ras. Bij grote honden is dit later dan bij kleine honden.
  • Ook moeten er bij de begeleider en hond geen gezondheidsproblemen zijn die het meedoen aan agility belemmeren.
  • De hond moet onder appel staan. Dit houdt in: uw hond moet naar u luisteren en uw relatie met uw hond moet goed zijn. Er moet een team op het veld staan.
  • Uw hond moet sociaal vaardig zijn. Dit houdt o.a. in dat uw hond niet zomaar mag uitvallen naar andere honden of fixeren.

De trainingen zijn onderverdeeld in drie groepen/niveaus. De instructeurs bepalen in welke groep een combinatie wordt ingedeeld.

  • Beginners: Doel van deze groep is het aanleren van de toestellen, waarbij de honden leren de toestellen zelfstandig te nemen. Ook leren de honden meerdere toestellen achter elkaar te nemen.
  • Recreanten: In deze groep gaan we verder met het zelfstandig nemen van de toestellen en ook worden eenvoudige parcoursen gelopen. Het aanleren van wissels hoort hier ook bij.
    Het doel  is om korte parcoursen van 10 tot 15 toestellen met succes te lopen. De combinaties worden aangeleerd om zelfstandig de toestellen nemen en ook wordt de basis vaardigheden van “handelen“ (=begeleiden) verder uitgebreid.
  • Gevorderden: Het doel bij deze  groep is om de combinaties zo te trainen, zodat zij eventueel met succes aan wedstrijden mee kunnen doen. Om dit te kunnen bereiken worden de vaardigheden van de topgroep verder volmaakt. De nadruk ligt nu op zelfstandigheid en snelheid.

In de zomer trainen we op donderdagavond en zaterdagmiddag ons terrein in Arnolduspark te Hoofddorp. In de winter trainen we met onze donderdag groepen in een manege in Vijfhuizen. De zaterdaggroepen trainen gewoon op ons terrein in Arnolduspark zolang het weer en het veld het toelaat. Beginners kunnen alleen terrecht op zaterdagmiddag. Voor nu zijn alle groepen vol. Wel kunnen we U op een wachtlijst zetten. Dan hoort U van ons zodra er plaats is. Zoals het er nu naar uitziet is de eerst volgende beginnersgroep pas in april 2024 en die lijst is ook al aardig vol. 

Klik hier als u meer wilt weten over het ontstaan van Agility/behendigheid.

Voor vragen en opmerkingen verwijzen wij u graag door naar onze contact pagina. U mag uiteraard ook gezellig langs komen en een kijkje nemen. Voor de mogelijkheden om langs te komen verwijzen wij u door naar onze cursusschema.