Vuurwerk en Onweer

      Geen reacties op Vuurwerk en Onweer

Oud & Nieuw, rotjes, strijkers, duizendklappers. Het nieuwe jaar en in de weken voorafgaand daaraan, wordt traditiegetrouw met veel geknal ingeluid. Een feestelijke gebeurtenis? Ja, dat kàn het zijn. Helaas is het vaak voor huisdieren (met name honden en katten) een kwelling. Dat hoeft niet!

Veel mensen maken zich erg ongerust over de paniek die er kan uitbreken bij onze huisdieren als er weer volop geknald wordt met Oud & Nieuw. Het is van groot belang om te begrijpen waarom een dier bang kan zijn voor het knallen en de lichtflitsen rondom de jaarwisseling.

Troosten mag

Waarschijnlijk associëren onze huisdieren het geknal en de flitsen met onweer. Instinctief weten ze dat dit gevaar met zich mee kan brengen. Ze uiten dit door (de een meer dan de ander) het vertonen van angstig gedrag.

Laat je hond kiezen wat hij/zij wil doen in huis met de jaarwisseling of als er veel knallen in de buurt zijn. Er zijn honden die dicht tegen je aan willen liggen, geef hem/haar die mogelijkheid… sommige honden zijn er erg mee geholpen. Andere honden willen zich verstoppen, onder het bed of een tafel of verkiezen de badkamer of wc om zo weinig mogelijk van het geknal mee te krijgen. Geef hem/haar de kans dit -veilig- te doen. Je kunt zelfs als extra steun bij hem gaan zitten. Vaak vinden honden het namelijk erg prettig niet alleen te zijn als ze zich zo ellendig voelen. Zorg dat het geluid van de radio of de tv wat harder staat, sluit ramen en gordijnen. Hiermee zorg je ervoor dat geluid van buiten minder kans krijgt op volle sterkte binnen te komen. Maar overdrijf de aandacht niet.

Gedragstraining

Om te beginnen kunt u ervoor zorgen dat u een spelletje weet dat de hond geweldig vindt. Gebruik bij voorkeur het favoriete speeltje, maar ook iets lekkers! Zet het vuurwerkgeluid (zie de link op onze website) aan en zet daarbij het volume zo zacht dat u aan de hond ziet dat deze hier wel op reageert, maar dat hij/zij niet helemaal van slag is. Probeer vervolgens de hond zo ver te krijgen dat hij/zij met u gaat spelen. Een hond gaat alleen spelen wanneer deze zich ontspannen voelt, dus door de hond zo ver te krijgen dat hij gaat spelen, ontspant hij vanzelf. Wanneer de hond de aandacht op u of het speeltje richt en dus niet op het geluid van vuurwerk, beloont u de hond direct met iets lekkers. Lukt u het niet om de aandacht van de hond te krijgen, zet dan het volume zachter. Houd de oefening kort: een paar minuten is lang genoeg! Wanneer u de oefening stopt, bergt u het speeltje weer op. Door dit regelmatig bij hetzelfde geluidsvolume te herhalen, zult u merken dat de hond na aan aantal malen niet meer reageert op het geluid van het vuurwerk, maar dat het geluid juist de aankondiging wordt van een fantastisch spelletje met de baas! Herhaal de oefening niet direct achter elkaar, maar oefen met de hond meerdere keren op de dag, een paar minuten.

Pas wanneer de hond zover is dat hij geen angst meer vertoont bij een bepaald geluidsvolume, kunt u de oefening doen met een iets hoger volume. Ook nu weer geldt: net zo vaak oefenen bij dit volume totdat de hond geen angst meer vertoont, maar ontspannen met u gaat spelen. De tracks bevatten drie soorten geluidsfragmenten van zowel vuurwerk als onweer.

Om de hond te leren omgaan met het geluid van vuurwerk, kunt u natuurlijk ook rustig ter afwisseling de geluiden van onweer gebruiken en omgekeerd.

Wanneer u de oefening op deze manier zeer geleidelijk opbouwt, zult u stap voor stap de negatieve associatie die de hond heeft bij het geluid van vuurwerk (en/of onweer), kunnen ombuigen naar een positieve associatie: het geluid van vuurwerk (en/of onweer) wordt de aankondiging van een geweldig spelletje met zijn favoriete speeltje en met de baas.

Begin wel tijdig met deze oefening, liefst ruim voordat er weer vuurwerk wordt afgestoken. Zeker wanneer een hond erg angstig reageert op vuurwerk en u de oefening dus zeer geleidelijk moet opbouwen, kost deze oefening zeker enkele weken!

Speel het vuurwerkgeluid af op verschillende apparaten, anders went de hond aan dat specifieke geluid.

Medicatie tegen de angst

Voor honden die enorm angstig zijn/blijven, is er (homeopathische) medicatie beschikbaar.

Laat uw dierenarts adviseren.

Tips

  • Gordijnen gesloten houden
  • Lichten in de ruimte aanlaten dan zijn de flitsen minder intensief
  • Radio of TV aanlaten (even opletten dat het niet een zender is met vuurwerk)
  • Honden uitsluitend aan de riem uitlaten (en dit geldt ook nog voor de dagen ervoor/erna als er toch onverwachts nog knallen zijn)
  • Lekker bot / Kong gevuld met lekkers geven met de jaarwisseling
  • Laat je hond niet alleen met de jaarwisseling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *