Vuurwerk en Onweer

      Geen reacties op Vuurwerk en Onweer

Oud & Nieuw, rotjes, strijkers, duizendklappers, etc. Het nieuwe jaar en in de weken voorafgaand daaraan, wordt traditiegetrouw met veel geknal ingeluid. Een feestelijke gebeurtenis? Ja, dat kan het zijn. Helaas is het vaak voor huisdieren (vooral honden en katten) een kwelling. Dat hoeft niet!

Veel mensen maken zich erg ongerust over de paniek die er kan uitbreken bij onze huisdieren als er weer volop geknald wordt met oud en nieuw. Het is van groot belang om te begrijpen waarom een dier bang kan zijn voor het knallen en de lichtflitsen rondom de jaarwisseling.

Troosten werkt averechts.

Waarschijnlijk associëren onze huisdieren het geknal en de flitsen met onweer. Instinctief weten ze dat dit gevaar met zich mee kan brengen. Ze uiten dit door (de een meer dan de ander) het vertonen van angstig gedrag. Onmiddellijk zijn wij mensen dan bereid om het diertje te troosten, hem veel aandacht te schenken, af te leiden met lekkere dingen en ga zo maar door.

Dat we hiermee onbewust meewerken aan een angstige huisgenoot merken we pas in een later stadium. Bij een volgende gelegenheid immers zal het dier onmiddellijk weer al die aandacht voor zich opeisen, doordat hij het angstige gedrag in nog hevigere mate zal gaan vertonen. Als we er dan weer op ingaan heeft het zijn doel bereikt en zult u een volgende keer nog harder uw best moeten doen om hem te troosten.

Het lijkt dus erg gemakkelijk om deze situatie niet uit de hand te laten lopen als je je het bovenstaande goed realiseert. Het angstige gedrag moet dus op een normale manier tegemoet getreden worden, alsof er helemaal niets bijzonders aan de hand is. Dit betekent: het dier totaal negeren, er niets tegen zeggen en ook niet aanhalen.
Dit is echter voor veel mensen een erg moeilijke opdracht, omdat we het zo “zielig” vinden dat ons gezinsgenootje zo bang is.

Gedragstraining

Om te beginnen moet u ervoor zorgen dat u een spelletje weet dat de hond geweldig vindt. Gebruik bij voorkeur zijn favoriete speeltje, maar ook iets lekkers! Zet de cd met vuurwerkgeluid op en zet daarbij het volume zo zacht dat u aan de hond ziet dat hij wel erop reageert, maar dat hij niet helemaal van slag is. Probeer vervolgens de hond zo ver te krijgen dat hij met u gaat spelen. Een hond gaat alleen spelen wanneer hij zich ontspannen voelt, dus door de hond zo ver te krijgen dat hij gaat spelen, ontspant hij vanzelf. Wanneer de hond de aandacht op u of het speeltje richt en dus niet op het geluid van vuurwerk, beloont u de hond direct met iets lekkers. Lukt u het niet om de aandacht van de hond te krijgen, zet dan het volume zachter. Houd de oefening kort: een paar minuten is lang genoeg! Wanneer u de oefening stopt, bergt u het speeltje weer op. Door dit regelmatig bij hetzelfde geluidsvolume te herhalen, zult u merken dat de hond na aan aantal malen niet meer stresserig reageert op het geluid van het vuurwerk, maar dat het geluid juist de aankondiging wordt van een fantastisch spelletje met de baas! Herhaal de oefening niet direct achter elkaar, maar oefen met de hond meerdere keren op de dag, een paar minuten.

Pas wanneer de hond zover is dat hij geen angst meer vertoont bij een bepaald geluidsvolume, kunt u de oefening doen met een iets hoger volume. Ook nu weer geldt: net zo vaak oefenen bij dit volume totdat de hond geen angst meer vertoont, maar ontspannen met u gaat spelen. De CD bevat twee soorten geluidsfragmenten van zowel vuurwerk als onweer.

Om de hond te leren omgaan met het geluid van vuurwerk, kunt u natuurlijk ook rustig ter afwisseling de geluiden van onweer gebruiken, en omgekeerd.

Wanneer u de oefening op deze manier zeer geleidelijk opbouwt, zult u stap voor stap de negatieve associatie die de hond heeft bij het geluid van vuurwerk (en/of onweer), kunnen ombuigen naar een positieve associatie: het geluid van vuurwerk (en/of onweer) wordt de aankondiging van een geweldig spelletje met zijn favoriete speeltje en met de baas.

Begin wel tijdig met deze oefening, liefst ruim voordat er weer vuurwerk wordt afgestoken. Zeker wanneer een hond erg angstig reageert op vuurwerk en u de oefening dus zeer geleidelijk moet opbouwen, kost deze oefening zeker enkele weken!

Medicatie tegen de angst.

Voor honden die erg paniekerig zijn kunnen kalmerende tabletjes (Calmivet®, Vetranquil® of Sedalin®) bij de dierenarts worden gehaald. Laat uw dierenarts de werking goed uitleggen.

Normaal ongeveer twee uur voor het hoogtepunt van de te verwachten problemen de pilletjes geven, niet op een volle maag.

Gewicht van de hond doorgeven naar de dierenarts voor de juiste dosering.
Niet tot de laatste dag wachten, want de voorraad “anti-vuurwerkpillen” bij de dierenarts is soms beperkt.

Tips
  • Angstig gedrag negeren
  • Het angstige gedrag zeker niet belonen (straffen helpt nu ook niet omdat dit ook een vorm van aandacht is!)
  • Hond op zijn eigen plaats laten liggen en negeren
  • Gordijnen gesloten houden
  • Lichten in de ruimte aan laten dan zijn de flitsen minder intensief
  • Radio of tv aan laten (even opletten dat het niet een zender is met vuurwerk!!)
  • Honden uitsluitend aan de riem uitlaten (en dit geldt ook nog voor de dagen erna als er toch onverwachts groepjes jongelui nog aan het knallen zijn)
  • In het uiterste geval kan gebruik gemaakt worden van sederende medicijnen. Raadpleeg hiervoor altijd een dierenarts. Deze zal uitgebreide uitleg geven over het gebruik ervan.
  • Onweer/Vuurwerk cd. Gratis aan te vragen  voor leden bij de webmaster van Airsport Kynologen Club.
  • OF af te spelen of te downloaden via onderstaande links.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *