Tanden poetsen van je hond

Zodra wij mensen tanden krijgen, worden deze (als het goed is) met de grootste zorg verzorgt. Een goed gebit is voor veel mensen erg belangrijk. Goed poetsen om de hygiëne op peil te houden, is dan ook een must.

Het gebit van uw hond heeft, net zoals uw eigen gebit, regelmatig verzorging nodig. Zonder regelmatige gebitsverzorging zal eerst tandplak en later ook tandsteen ontstaan. In het tandplak wemelt het van de bacteriën die samen met hun afscheidingsproducten een tandvleesontsteking veroorzaken. Dit leidt uiteindelijk tot loszittende tanden of zelfs tandverlies. Andere (gevaarlijke!) complicaties van tandvleesontsteking zijn nier, lever- en hartaandoeningen doordat bacteriën via de bloedcirculatie in deze organen terecht komen. Zelf kun je ook de tanden en het tandvlees van je hond verzorgen door deze regelmatig (minimaal 3 maal per week) te poetsen.

Tanden poetsen bij een hond? Dat is toch helemaal niet natuurlijk! Een wolf poetst zijn tanden toch ook niet! Nee, daar heb je gelijk in. Als je hond ook zelf zijn prooi mag vangen en zijn tanden gebuikt om door beenderen heen te bijten e.d. dan zal hij hierdoor niet vlug last krijgen van tandsteen. Maar onze moderne wolfjes hoeven in feite, maar amper te knabbelen op het eten dat ze tegenwoordig krijgen. Toch?

Dus tandverzorging voor je hond is geen overdreven verwennerij.

Je kan beginnen met een kindertandenborstel / en of een speciaal gaasje, als je hond nog pup is. Misschien niet meteen een noodzaak, maar wel alvast goed om hem eraan te wennen. Er is speciale tandpasta voor honden te verkrijgen in de speciaalzaken.

Gebruik geen tandpasta voor mensen!

In de pasta’s voor onze tanden wordt vaak fluor gebuikt. Het metabolisme van de hond zit heel anders in elkaar dan bij ons. Fluor kan daarom schadelijk zijn voor je hond. Zeker bij honden jonger dan zes maanden.

De tandpasta voor mensen gaat daarbij ook nog eens schuimen en bevat detergenten die je niet mag inslikken. Als hondeneigenaar zal je het wel weten, wat de hondenmond ingaat, komt er vaak niet meer uit. Dus geen tandpasta voor mensen gebruiken!

Hoe begin ik met mijn hond zijn tanden te poetsen?

Tips voor een succesvolle gebitsverzorging

  • Begin altijd met een schoon gebit. Laat de dierenarts het gebit van uw hond of kat inspecteren en, wanneer nodig, reinigen.
  • Gebruik een tandenborstel en tandpasta die speciaal ontwikkeld zijn voor de hond.
  • Regelmatig poetsen. Het beste is om elke dag te poetsen.

De eerste stappen van het tandenpoetsen.

Stap 1: Introductie van de tandenborstel en de tandpasta.
Kies een rustige plaats om zoveel mogelijk afleiding te voorkomen.
Spoel de tandenborstel af met warm water, doe er een klein beetje (dieren)tandpasta op en laat uw hond de tandpasta van de borstel likken.

Lukt dat niet doe dan eerst wat tandpasta op uw vinger of op een lekkernij. Door deze oefening went uw huisdier aan de smaak van de tandpasta en de haren van de borstel. Oefen net zo lang tot uw hond de tandpasta zonder aarzelen van de tandenborstel likt.Enkele honden is ook over te halen door de eerste dagen wat leverpastei in plaats van tandpasta te gebruiken.

Stap 2: Het poetsen van de voortanden.
Als uw hond aan de smaak van de tandpasta en de haren van de tandenborstel is gewend, kunt u de voortanden gaan poetsen. Houd uw huisdier op dezelfde manier vast als wanneer u hem of haar aait. Trek de bovenlip voorzichtig omhoog, zodat u de voortanden en het tandvlees kunt zien. Met de haren van de borstel loodrecht op het tandoppervlak, poetst u met kortte, cirkelvormige bewegingen de voortanden en het tandvlees. Poets op dezelfde manier de ondertanden. Vermijd elke vorm van dwang en bouw het rustig op. Beloon uw huisdier daarna.

Stap 3: Het poetsen van het hele gebit.
Wanneer uw hond aan de tandpasta, de tandenborstel en het poetsen is gewend, gaat u steeds meer tanden en kiezen poetsen. Bouw het rustig op! Het is belangrijk om ook de achterste kiezen te poetsen, omdat zich vooral daar veel tandplak ophoopt. Omdat de kiezen moeilijk zichtbaar zijn, zult u deze op gevoel moeten poetsen.

Veel succes! Met een beloning na het tandenpoetsen bereik je heel veel..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *