HELP! Mijn hond eet poep.

Poep eten komt regelmatig voor bij honden en is vaak waarneembaar bij pups omdat deze hun moeder dat hebben zien doen. Dit is heel natuurlijk gedrag: de moederhond stimuleert het poepen en plassen van de pup door over hun buikjes te likken. Als de pups zich ontlasten eet de moederhond dit op om zo het nest schoon te houden. Meestal verdwijnt dit gedrag na verloop van tijd vanzelf, maar sommige honden blijven dit doen, of gaan het juist op een latere leeftijd doen. In beide gevallen is het een smerig gezicht voor de mens, omdat deze als enige diersoort vies is van ontlasting. Wat trouwens opvalt, is dat teven het vaker doen dan reuen en dat het vooral voorkomt bij honden jonger dan 1 jaar. Meestal verdwijnt dit gedrag dus vanzelf!    

Er zijn verschillende theorieën over dit gedrag. Een theorie is dat in het huidige voer een bepaald aromabestanddelen ontbreekt. Mensen vinden dit bestanddeel stinken en is dus uit het voer gelaten. De ene hond heeft hier meer behoefte aan dan de andere. Ook de soort poep die honden eten verschilt per hond: Zo zie je ook dat sommige honden zich op paarden uitwerpselen storten, andere weer op mensenpoep, sommige honden eten direct de poep van andere honden op etc. De meest waarschijnlijke theorie is dat honden het gewoon lekker vinden om poep te eten.

Coprofagie (poep eten) is iets waar je je niet echt druk over hoeft te maken. Het is alleen een smerig gezicht voor de eigenaar van de hond. Het eten van poep van paarden kan echter wel schadelijk zijn, omdat paarden worden ontwormd met een ontwormingsmiddel dat afvalstoffen achterlaat in de ontlasting van een paard. Dit kan schadelijke gevolgen hebben voor de hond. Vooral collie-achtigen schijnen hier erg gevoelig voor te zijn.

Oorzaken
Medische oorzaak

De hond heeft een medische afwijking of wormen. Hier wordt niet te diep op ingegaan, het is belangrijk dat u alle medische oorzaken uitsluit voordat aan een andere oorzaak te denken, een bezoek aan de dierenarts kan daarom wenselijk zijn.

Zindelijkheidstraining en straf

Een belangrijke oorzaak van Coprofagie ligt soms bij de zindelijkheidstraining. Soms probeert men de pup zindelijk te maken door het met de neus door de poep heen te halen. Het straffen van de pup na het ontlasten heeft een tegengestelde werking. De pup gaat de link leggen tussen het feit dat er poep in huis ligt en de baas die boos binnenkomt. Uit angst voor een harde straf gaat de hond de poep opeten. Als er geen poep ligt krijgt hij immers geen straf! De hond handelt dan puur uit angst voor zijn baas. Om deze vorm van poep eten te kunnen voorkomen dient u de zindelijkheidstraining door te voeren zonder straf na een ongelukje.

Hij vindt het gewoon lekker!

De hond vindt het lekker om poep te eten en beloont daardoor zichzelf keer op keer door het eten van poep en zal het gedrag frequenter gaan vertonen. Onderzoek heeft aangetoond dat dit de meest waarschijnlijke oorzaak is.

Het levert hem aandacht op

Uw “foei, bah, niet doen!” zijn in uw ogen bedoelt als negatief, maar sommige honden ervaren het als zeer positief, namelijk, hij heeft uw (negatieve) aandacht en dat is geweldig! Ook hier zal hij het gedrag steeds vaker gaan vertonen.    

Voeding en vraatzucht

Voeding kan tegenwoordig bijna geen reden meer zijn tot Coprofagie. Met de moderne voedingen krijgt de hond namelijk alle voedingstoffen binnen die nodig voor hem zijn. Tekorten van deze voedingstoffen hoeven dus niet weggewerkt te worden en om deze reden zal een hond dan ook geen uitwerpselen van andere dieren gaan eten. Honger en pure vraatzucht kunnen echter wel een reden zijn. Honden die te weinig eten zullen dus alles van straat eten wat ze tegenkomen. Geef uw volwassen hond daarom 2 maal per dag voldoende en uitgebalanceerde voeding. Pups krijgen nog 3 of 4 keer per dag te eten. U moet in elk geval een hongergevoel bij uw hond voorkomen. Als uw hond op een dieet is, zorg dan voor een volwaardig dieetvoeder die in de handel zijn of die is aangeraden door uw dierenarts. Deze voeders voorkomen dat uw hond een honger gevoel krijgt. Als uw hond iets te dik is en u wilt hem zelf op een kort dieet zetten kunt u proberen 20% van het voer wat hij krijgt te vervangen door sperziebonen. Dit vult wel, maar er zitten maar weinig opneembare stoffen in voor de hond. Maar let wel op: doe dit niet te lang! Als uw hond echt te dik is, kan hij beter gezond afvallen onder toezicht van een dierenarts.
Ondanks dat de suplemententekort-theorie vaak wordt weerlegd, zijn er mensen die goede resultaten behalen met toch iets extra’s aan de voeding toe te voegen. Dit kan zijn: Eierkoeken, vuile pens of ananas.

Het afleren

Voorkomen van het probleem is het eerste onderdeel van de therapie. Voorkom het gedrag door de poep in huis en in de tuin direct op te ruimen. Dat wordt al veel moeilijker dan het probleem zich voordoet in het park of in het bos. De hond loopt dan los en u kunt hem moeilijk continu in de gaten houden. Er worden hier twee methodes besproken die eigenlijk haaks op elkaar staan. De hond negeren en de hond straffen. Het hangt van de oorzaak en van de hond af welke methode bij uw hond het beste werkt. Het beste kunt u beginnen met de hond te negeren. Als dit na enkele weken nog niet tot vermindering van het poep eten leidt, kunt u het straffen gaan proberen.

De hond negeren

Bij Coprofagie spreken we van zelfbelonend gedrag, wat vaak gewoontegedrag tot gevolg heeft. Het is heel motiverend voor de hond want het levert hem dus altijd iets op: iets lekkers of aandacht van de baas! Zelfs een woordje als “foei” kan voor hem al werken als een extra reden om poep te eten, namelijk, aandacht is aandacht, of dat nu positief of negatief is. Het is bij deze methode belangrijk om hier totaal geen aandacht te geven, dus geen “foei, hou op”, en probeer te vermijden zijn naam te gebruiken in dit soort situaties! Een hond doet uitsluitend datgene dat hem iets oplevert, levert het hem niets op, verdwijnt het gedrag meestal ook automatisch. Poep eten geeft dus een positieve prikkel. Nu is het nog zaak ervoor te zorgen dat het hem niets meer oplevert! Doorbreken van de gewoonte is de sleutel tot succes! Deze methode is dus alleen effectief als de hond poep eet om uw aandacht te trekken.

De hond straffen

Het straffen van poep eten is erg moeilijk. Poep eten is sterk zelfbelonend gedrag en straffen is alleen effectief als u uw hond kunt betrappen op het willen gaan eten van poep. Straffen op “heterdaad” is al te laat. De beloning (poep eten) gaat dan vaak al boven de straf uit. Ook zal de hond leren dat hij voortaan sneller moet zijn met het opeten. Ruiken aan ontlasting is heel natuurlijk voor honden, dat mag nimmer bestraft worden door de eigenaar. De moeilijkheid voor de eigenaar zit ‘m in de korte tijdspanne tussen ruiken en eten.   

Wat u kunt gaan proberen is het eten van poep onaangenaam maken voor de hond. Laat de hond schrikken als hij weer eens poep wil gaan eten, door een worp met een werpkettinkje. Ook kunt u de hond laten schrikken door hem met een waterpistool op zijn kop te spuiten. Sommige honden schrikken hiervan, maar als uw hond dit alleen maar leuk vindt (retrievers) kunt u hem dus beter op een andere manier laten schrikken. Als de hond schrikt en naar u toekomt, beloon hem dan uitbundig voor het hier komen met uw stem en een brokje. Als u dit heel consequent doet, zal de hond de link gaan leggen van “poep eten is niet prettig”, en zal hij dit gedrag waarschijnlijk niet meer herhalen. De hond mag niet merken dat u degene bent die de nare ervaring veroorzaakt anders zal hij het gaan doen als u het niet ziet. De straf en uw aanwezigheid moeten los van elkaar staan. Alleen het negatieve gedrag bestraffen is meestal niet genoeg. U moet ook een alternatief positief gedrag gaan belonen. Als de hond dus bij u komt, is dat geweldig en moet de hond uitbundig beloond worden.

Belangrijk in dit alles is dat u er niet al te zwaar aan tilt. Voor al het vervelende gedrag van een hond geldt: hoe zwaarder u er aan tilt, hoe moeilijker het is om de hond het af te leren. Leg er dus niet teveel nadruk op, dit gedrag gaat met de juiste consequente training vanzelf weer voorbij!

Deze methodes zijn leidraden. Ze hoeven niet de oplossing zijn voor ALLE pups. Iedere pup reageert namelijk anders op de gegeven oplossing. Probeer ze uit en kijk naar de pup of ze werken. Zo niet, vraag het tijdens de les en dan wordt samen verder gezocht naar een andere oplossing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *