Vele willen een hond, maar bezint eer ge begint

Vele willen een hond, ze zijn er in alle maten en gewichten, elk met zijn eigen karakter en temperament. Er is voor elk van ons welk een geschikt ras te vinden,
“maar bezint eer ge begint”.

Een hondje, een lief klein bolletje wol, wie raakt er niet van vertederd. De kinderen zagen al zo lang, zelf zie het ook wel zitten. Maar vergeet niet dat een hond toch 10 à 15 jaar verzorging, liefde, aandacht, tijd en veel werk met zich meebrengt. Akkoord, je krijgt er heel veel voor terug, maar denk toch eerst goed na. De asielen zitten overvol met dieren die in een opwelling zijn aangeschaft, ga gerust eens een kijkje nemen naar die stakkerds, en praat eens met de medewerkers, dan zal je horen om welke stomme redenen sommige honden er zitten.

Bezint eer ge begint

Voor je een hond in huis neemt denk dan eerst na welk soort er het beste in uw gezin past. Een grote of een kleine, een jachthond of een “schoothond”. De beste voorbereiding die er is, is boeken lezen over de verzorging en opvoeding, de karakters en eigenschappen van verschillende rassen, de voor- en nadelen. Weet ook dat een hond een hele hap uit het budget voor zijn rekening neemt. Voeding, dierenartskosten en niet te vergeten: een puppy durft nogal iets kapotmaken. Eventueel eens praten met mensen die een hond hebben.

Waar een hond halen

Een puppy vertederd iedereen, maar kijk uit waar u ze aanschaft. Er zijn namelijk veel malafide fokkers, die er niet voor terugdeinzen hun teefje kapot te fokken (hoe meer puppy’s hoe meer geld hé). Ga bij een “hobbyfokker” die doen het zoals het moet, daar kun je ook de moeder zien. Neem ook een kijkje waar de puppy’s zitten, is het er warm, proper, mogen ze buiten, zien ze mensen? Als je beslist om een volwassen hond te nemen, neem dan zeker eens een kijkje in het asiel, daar zitten zoveel stumpers die graag een goed thuis zouden vinden. Je vindt er ook alle soorten rassen.

Waar moet je op letten

Bij een puppy moet je zeker goed opletten. Kijk naar de oogjes, die moeten helder zijn, zonder etter of overdreven traantjes, kijk ook naar de wimpers, die kunnen nl. naar binnen staan. De tandjes moeten mooi wit zijn en het tandvlees roze. Het buikje mag niet overdreven gezwollen staan of hard, kijk ook of er geen sporen zijn van diarree. De vacht mag niet mat staan, alhoewel puppyhaar donzig is, er mogen ook geen sporen zijn van parasieten bv. zwarte stipjes of van schurft. De oortjes tenslotte mogen ook niet vuil zijn of ruiken, dit kan wijzen op een oorinfectie.

Als je dit alles een beetje in acht neemt, gaat u en uw gezin nog vele mooie hondenjaren beleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *